Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Güneş Kremlerinde SPF Nedir?

01-07-2021 15:18
Güneş Kremlerinde SPF Nedir?

GÜNEŞ KREMLERİNDE SPF NE DEMEK?

Artık güneş yavaş yavaş kendini göstermiyor, açık açık kendini belli etmeye başladı. Güneş mevsimi başlayınca güneş koruyuculara algımız da, yaklaşımımız da değişiyor haliyle. Hal böyle olunca biz de sizlere güneş koruyucu ürünlerin vazgeçilmezi olan SPF hakkında kısaca bilgi vermek istedik.

Güneş ışınlarının yakma etkisini,koruyucunun ne kadar bloke ettiğini gösteren bir güvenlik faktörü olan SPF (Sun Protection Factor) yani GFK (Güneş Koruma Faktörü), ultraviyole A ve B’ye karşı ciltte oluşabilecek hasarın en aza indirilmesini sağlayan bir tür hesap aslında… Kullandığınız güneş koruyucuların cildimizi UVB ışınlarına karşı ne kadar süre koruduğunugösterir. Bunu hesaplamak için SPF faktörü X SPF kullanmadan yandığımız süre (dk) şeklinde bir işlem sonrasında herhangi bir güneş kreminin bizi ne kadar süre korumayı planladığını gözlemleyebiliriz. Ancak tabi ki bu çevresel şartlardan (deniz, terleme, elimizin sürekli yüzümüzde olması, yıkanma, nem vb.) bağımsız olarak düşünüldüğünde daha anlamlı bir ifade ortaya çıkıyor. Bütün çevresel etmenleri göz önünde bulundurduğumuzda daha etkin korunma sağlamak için güneş koruyucumuzu her iki saatte bir yenilememiz gerekiyor. UV-B ışınları başlangıçta masum bir bronzluk sağlıyor ve kozmetik olarak zaman zaman bizleri mutlu ediyor ancak daha sonrasında cilt yanıklarına ve hatta yoğun maruziyet sonrasında cilt lekelenmelerine neden oluyor. Yine de güneş koruyucularda esas olan cildin alt tabakalarına kadar inerek epidermal bağışıklık sisteminde bir takım aksaklıklara, DNA hasarlarına ve foto-yaşlanmaya ve hatta cilt kanserinin tetiklenmesine neden olan UV-A ışınlarına karşı koruyucu özellikte olmaktır.

SPF ile belirtilmek istenen, güneşin ilk etkisi olan kızarıklık reaksiyonuna karşı güneş kreminin bizi koruma gücü. Ayrıca suya dayanıklı olması, içeriğinde antioksidanlar barındırması, koruyuculuk sürecini ve oranını olumlu yönde etkileyerek artmasını sağlıyor. Bu yüzden güneş kremi satın alırken mutlaka SPF oranıyla içeriğine bakmalısınız.

SPF; hafif, orta ve yüksek koruma olmak üzere üçe ayrılıyor:

  • SPF 4-12 arası hafif koruma,
  • SPF 30’a kadar orta koruma,
  • SPF 30 ve üstü yüksek koruma…
  • SPF 15 yüzde 94 koruma sağlarken,
  • SPF 30 ve üstü ise yüzde 97 koruma sağlıyor.

Cildiniz hiçbir koruma olmadan güneşe maruz kaldığında 10 dakika içinde güneş yanığı oluşuyor. Doğru şekilde kullanıldığında, yeterli miktarda ve yeterli sıklıkta uygulandığında SPF 15 gücündeki birdermokozmetik güneş kremi ile cildiniz bu sürenin 15 katı yani 150 dakika boyunca yanmadan güneşe dayanabilir. Bu elbette kaba bir ölçümdür ve cilt tipi, güneş ışımasının gücü, terleme, su ile temas, günün saati ve hava durumuna göre değişkenlik gösterir. Sabah krem sürüp akşama kadar güneşten korunmuş olacağınız yanılgısına sakın kapılmayın. En iyi korunma için uzmanlar, en az 15 SPF gücünde bir kremi 2 mg / cm² uygulamak gerekir diyorlar. Bu miktar ortalama yüz ve boyun için yaklaşık 1 gr, tüm vücut için ise 25 ila 30 gr civarına denk gelir. Bu miktarda güneş kreminin her 2 saatte bir tekrar uygulanması gerekli. Yapılan ölçümler çoğu kimsenin gereken bu miktarın ¼ ü ile ½ si kadar yani çeyreği ya da yarısı kadar güneş kremi uyguladığını göstermekte. SPF 30 gücündeki bir güneş kremini gereken miktarının çeyreği kadar uyguladığınızda neredeyse hiçbir etkinlik elde edilemezken, gerekli miktarın yarısı uygulandığında sadece SPF 5 civarında bir etkinlik elde edilir.

Dikkat edin!

Kendinize bir iyilik yapın ve güneş kremi satın almaya gittiğinizde hem UVA hem de UVB içeren bir ürünü tercih edin. Ayrıca her mevsim koruyucu ürün kullanmakta fayda var. Bunu yaşam biçimi haline getirmelisiniz. Ancak kış aylarında daha düşük SPF kullanırken yaz aylarında daha yüksek SPF’ler kullanmanız daha doğru olur.

Şimdi sizler için derlediğimiz yüksek korumalı güneş kremlerine bir göz atalım…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.