Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Ağız Bakımı

02-06-2021 13:10
Ağız Bakımı

Ağız Bakımı

Ağız ve diş sağlığı oldukça önem arz etmektedir. Öyle ki birçok hastalık ve enfeksiyon ağız bakımı olmadan ağız yoluyla vücudumuza geçmektedir. Ağızda biriken birçok bakteri ve plak zamanla çürümeye neden olduğundan ötürü de diş çürükleri pek çok mide rahatsızlıklarına da sebebiyet vermektedir. Hal böyle olunca ağız bakımına son derece özen gösterilmelidir. Çocukların, yetişkinlerin ve yaşlıların farklı ağız bakım yöntemleri ve ürünleri bulunmaktadır. Pek çok kişi ağız bakımını doğru bir şekilde yaptığını sansa da sanılanın aksine birçok yanlış yöntem kişileri diş hekiminin yolunu tutturmaktadır. Özellikle diş fırçalama, çiğneme alışkanlıkları, yetişkinlik dönemi ağız bakımı, çocuklar için ağız bakımı, birbirinden farklıdır. Peki ağız bakımı nasıl olmalı ve en sık yapılan yanlışlar nelerdir?

Çocukluk ve Yetişkinlik Döneminde Ağız Bakımı

Yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olmak için çocuklukta ilk dişlerin çıkışından itibaren ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Bebeklik döneminde çıkmaya başlayan ve 2 ila 3 yaş arasında gelişimini tamamlayan süt dişleri, daha sonradan dökülerek yerini yeni çıkacak olan daimi dişlere bırakır. Halk arasında çocukluk dönemindeki süt dişlerinin zaten dökülecek olması nedeniyle fazla bakım gerektirmediği şeklinde yanlış bir kanı vardır. Süt dişlerinin bulunduğu çocukluk döneminde ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, süt dişlerinin çürümesine ve erken dökülmesine neden olarak daimi dişlerin sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Çocukluk döneminde ebeveynler tarafından doğru ağız ve diş bakımı eğitimi verilmesi ve bu alışkanlığın kazandırılması, çocuğun yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olabilmesi açısından çok önemlidir. Yetişkinlik döneminde ise özellikle vücutta yapım faaliyetlerinin oldukça hızlı olduğu adölesan dönemin bittiği 25 yaş civarında kemik yapımının kemik yıkımı karşısındaki üstünlüğü son bulmaya başlar. Bu nedenle dişlerde zayıflama ve diş kayıplarının önlenmesi için ağız ve diş bakımına çok daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Özellikle süt ve süt ürünlerinde bulunan ve diş sağlığında rol oynayan D vitamini, kalsiyum, fosfor gibi bileşenlerin besinlerle yeterli miktarda alınmasına dikkat edilmelidir.

Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ağız bakımında ilk olarak doğru bir diş fırçalama yöntemi izlemek gerekmektedir. İzlenmesi gereken diş fırçalama yönteminde doğru bir diş macunu ve diş fırçası gelmelidir. Günümüzde üretilen elektrikli diş fırçaları ileri geri ve dairesel hareketleri sayesinde diş yüzeyinde oldukça fazla bölgeye ulaşma imkânı sağlar. Yapılan çalışmalar, dişlerin ara bölgelerdeki temizlik oranının el ile kullanılan fırçaya göre daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca elektrikli diş fırçalarının etkin ve doğru kullanımı bakteriyel plak oluşumunu engellemekte başarılı sonuçlar vermektedir. Kendinize en uygun diş fırçasını seçmek için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bakımın kilometre taşı olan diş fırçalama, çocukluktan itibaren kazanılması gereken bir alışkanlık olmalıdır. Ancak diş fırçalama konusunda birçok yanlış da yapılmaktadır.

Bu yanlışlardan en önemlisi de dişlerin düzensiz fırçalanmasıdır. Dişler diş hekimlerinin önerilerine göre günde 2 defa yaklaşık 2 dakika boyunca fırçalanmalıdır. Sabah ve akşam fırçalanması gereken dişler, tavsiye edildiğinden daha fazla fırçalandığında beraberinde birçok diş ve diş eti problemini de beraberinde getirebilmektedir. Örneğin hassasiyete yol açabilen gereğinden fazla fırçalama, dişlerin doğal yüzeyinin tahribata uğramasına neden olmaktadır.

Ağız bakımı nasıl olmalı ve ağız hijyeni nasıl sağlanmalı sorusunun bir diğer yanıtı ise diş ipi ve ağız bakım suyu kullanmaktır. Ağız bakımının sağlanmasında hijyen en etkili unsurdur. Diş fırçalama genel olarak dişlerin temizlenmesini sağlamaktadır. Ancak ağız bakım suyu ve diş ipi ile beraberinde kullanıldığında ağızda biriken bakteriler derinlemesine temizlenmiş olmaktadır. Haftada bir kullanılabilecek diş ipi dişlerinizin arasında biriken bakterileri en iyi şekilde arındırmaktadır. Öte yandan dil, damak ve diş etleri için genel bir sterilizasyon işlemi sağlayacak olan ağız bakım suları rahatlıkla kullanılabilir.

Ağız bakımı nasıl olmalı sorusunun cevabını sizin için bir de maddeler halinde derledik;

  • Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. 
  • Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
  • Diş fırçası veya dil temizleyiciler yardımı ile dil temizliği yapılmalıdır. 
  • Plak ve diş taşı (tartar) oluşumunun önüne geçilebilmesi için dişler arasında kalan artık maddeler diş ipi yardımıyla temizlenmelidir.  
  • Diş fırçalama işlemi bittikten sonra daha etkili bir ağız temizliği için ağız bakım suları kullanılmalıdır. 
  • Dişlerde plak ve çürük oluşumuna neden olan asiditeyi oluşturan şeker ve şekerli gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir.
  • Dişlerde leke oluşumuna sebep olduğundan aşırı çay ve kahve tüketimi ile sigara kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Özellikle çocukluk döneminde içilen suyun florür oranının yeterli seviyede olmasına dikkat edilmelidir. Sudaki florür içeriği düşük olan bölgelerde musluk suyu kullanılması durumunda, diş hekimi önerileri doğrultusunda gerektiği durumlarda florür takviyesi uygulanmalıdır. 
  • En az 6 ayda bir olmak üzere diş muayeneleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Gülüşünüzün güzelliği ve sağlığınız için siz de bu kurallara uymayı unutmayınız. Kendinize en uygun ağız bakım ürünleri için buraya tıklayarak ürünlerimize ulaşabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.